Historie

Hoe het begon:

Op 14 januari 1980 werd de KZVM, de Kust Zeilvereniging Monster, opgericht. Bij mij thuis, in de huiskamer. Door een aantal gelijk gestemde zielen, die graag de catamaran zeilsport wilde gaan beoefenen.

In die tijd waren open catamarans nog niet zo populair als nu, en er waren ook nog niet veel verenigingen waar je terecht kon. En de verenigingen die er waren, hadden allemaal een wachtlijst. Toch wilden we graag varen, maar de enige mogelijkheid om een ontheffing te krijgen om vanaf het strand af te varen was door een vereniging op te richten.

En dat deden we dan ook! In januari opgericht, en vanaf juli 1980 op het strand bij Monster. In het begin met als accommodatie een oude keetwagen, die we elk weekend uit het duin moesten slepen, waar hij steevast door de zee in gespoeld werd. Later met een stukje bij beetje uitgebreide accommodatie, tot het onderkomen wat we nu hebben.

Vrijwel vanaf het begin hebben we wedstrijden georganiseerd, maar ook recreatiezeilers komen bij ons ruim aan hun trekken. De meeste mensen beginnen mer recreatief zeilen, maar vaak zie je ze na verloop van tijd ook bij de wedstrijden verschijnen. Want je zeilt toch met een catamaran vanwege de snelheid, en die snelheid wil je dan ook wel eens spiegelen aan anderen. We organiseren clubwedstrijden, maar ook onderlinge wedstrijden met buurverenigingen.

In 1995 hebben we het NFB Kustzeilevenement georganiseerd, ter gelegenheid van ons 15 jarig bestaan. Ook zijn er door de jaren heen de nodige toertochten gehouden, zowel richting Zeeland, als naar het noorden.Onder andere twee keer heen en weer naar Texel, en ook een bijzonder stormachtige tocht naar Goeree We zijn met niets begonnen, en hebben er in nu 23 jaar tijd, door veel zelfwerkzaamheid van de leden, een pracht van een vereniging met een gezond hart van gemaakt, waar iedereen , wedstrijdzeiler, recreatief zeiler, of gewoon strandliefhebber zich thuis kan voelen. Op naar de 25 jaar, en nog vele jaren daarna. We hopen jullie deze zomer op het strand te ontmoeten!

Henk Timme, medeoprichter van de K.Z.V.M.